Luomimyyttien puhkaisua

Allekirjoittanut toimii Pihlajalinna Laser Tilkan iho ja estetiikan vastuulääkärinä.

Olen jo aikaisemmin kirjoitellut runsasluomisuudesta, ihomuutosten tutkimisesta dermatoskoopilla, erilaisista ihosyövistä ja niiden esiasteista sekä siitä, mitkä luomet soveltuvat laserilla poistettaviksi.

Nyt ajattelin muutaman sanan kirjoittaa joistakin luomiin liittyvistä harhaluuloista jotka elävät sinnikkäästi edelleen. Eli toisin sanoen – myyttien puhkaisua.

  1. Luomien hankaus ei altista ihosyövälle. Luomia ei ole pakko poistaa hankaukselle alttiilta paikalta kuten rintaliivien alta tms. Jos ne jollain tavalla häiritsee (esim tarttuu vaatteisiin kiinni tai jää väliin) niin toki näistä muutoksista pääsee kuitenkin suhteellisen helposti eroon. Kyseessä ei ole kuitenkaan lääketieteellisestä indikaatiosta.
  2. Ihon rusketus ei suojaa ihosyövältä. Edelleen kuulee paljon potilailta ”ettei ole koskaan auringossa palanut” mutta valitettavasti myös ruskettunut iho on jo mitä todennäköisimmin ehtinyt saada DNA-vaurioita, vaikkakin rusketuksen biologinen syy on ihosolujen tuman suojaaminen pigmentin avulla.
  3. ”En ota koskaan aurinkoa”. Ei sitä tarvitse tiedon tahtoen ”ottaakaan”, vaan jo auringossa oleminen ilman ihon suojaa vaattein tai suojavoitein (esim puutarhassa, lenkillä, golfaamassa tai veneessä), saa vaurioita aikaiseksi iholla.
  4. Kaikki luomet eivät ole alttiita kehittyä melanoomaksi. Valtaosa melanoomista tulee aiemmin terveelle iholle, joten pigmenttiluomien poisto ennaltaehkäisevästi ei suojaa melanoomalta. Toki jos on hyvin vähän luomia ja vain joku yksittäinen luomi huollettaa ja aiheuttaa ahdistusta, niin sen poistaminen jo psyykkisen hyvinvoinnin vuoksi voi joskus olla helpoin ratkaisu. Mutta jos luomia on runsaasti niitä ei yksinkertaisesti voi kaikkia poistaa, vaan niiden seuranta valokuvin ja ihotautilääkärin vastaanotolla säännöllisesti on järkevin ratkaisu.

Tässä vielä linkki Seura lehden lyhyeen haastatteluun jossa olin viime vuonna.

https://seura.fi/hyvinvointi/terveys/milloin-luomi-pitaa-poistaa/

Eli – kipin kapin ihotautilääkärin vastaanotolle, jos et ole koskaan käynyt ja sinulla on runsaasti pigmenttiluomia, haavautuvia ihomuutoksia tai muuten vaan epäselviä löydöksiä iholla.

IMG_1601

Tekijä: Marika Schröder

Ihotautilääkäri / Hudläkare

Yksi ajatus artikkelista “Luomimyyttien puhkaisua”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: