Yhteistyö eri erikoisalojen välillä

Joskus ihmetellään sitä, että sekä ihotautilääkärit että plastiikkakirurgit ja lisäksi syöpälääkärit (eli onkologit), korvalääkärit, silmälääkärit ja myös yleiskirurgit ja vielä yleislääkäritkin hoitavat ihosyöpiä. Mitä kuuluu kenellekin ja mihin kannattaisi hakeutua missäkin tilanteissa?

Ihotautilääkärit (jotka ovat saaneet toimenpidekoulutuksen) hoitavat paljon basalioomia, pinnallisia melanoomia ja myös okasolusyöpiä, pääosin leikkaamalla. Lisäksi ihotautilääkäreiden tietotaitoon kuuluu myös ei-kirurgiset hoidot, joita voidaan soveltaa esim pinnallisessa basalioomassa ja okasolusyövän varhaisissa esi-asteissa eli aktiinisessa keratoosissa ja Morbus Boweneissa. Näihin hoitotapoihin lukeutuu mm. kryohoito, PDT eli valoaktivaatihoidot ja voidehoidot.

PDT-hoitoa rintakehälle.

 

Lisäksi ihotautilääkärit taitavat ihosyöpien diagnostiikan, eli osaavat suhteellisen hyvin erottaa pahanlaatuiset ihomuutokset hyvänlaatuisista. Tähän on apuna dermatoskooppi josta olen kirjoittanut aiemminkin. Pyritään välttämään hyvänlaatuisten muutosten poistoa ”varmuuden vuoksi”, koska turhat poistot aiheuttavat kuluja potilaille ja yhteiskunnalle, arpiongelmia ym.

Posken melanooma.
Näkymä dermatoskoopilla tarkistettuna.

Plastiikkakirurgeille taas kuuluu hankalimmat ihosyövät, eli esimerkiksi yli 1 mm Breslow-mitalla olevat melanoomat tai nopeasti kasvaneet okasolusyövät joille tehdään levinneisyystutkimuksena vartija-imusolmukkeet, Merkelin solu karsinoomat, hankalat basalioomat ym.

Jos esimerkiksi melanooma on levinnyt imusolmukkeisiin tai laajemmin, hoitoon ja seurantaan liittyy myös onkologit jotka suunnittelevat ja toteuttavat liitännäishoidot kuten sytostaatit ja sädehoidot.

Silmälääkärit ja korva-nenä-kurkku-lääkärit hoitavat oman alueensa ihosyöpiä, ja esimerkiksi vartalon ja raajojen tarkkarajaiset basalioomat voidaan hyvin hoitaa terveysasemallakin yleislääkärin toimestaz

Yhteistyö eri erikoisalojen välillä sujuu mutkattomasti, erityisesti kun järjestetään viikottaisia niinsanottuja tuumorikokouksia, joihin osallistuu eri erikoisalojen edustajia. Näihin osallistuu oleellisina myös patologit, jotka tutkivat leikkausnäytteet ja biopsiat mikroskoopilla.

Tekijä: Marika Schröder

Ihotautilääkäri / Hudläkare

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: