Akne – vai sittenkin hiivasienitulehdus?

Tiesitkö, että Malassezia hiivasieni voi kasvoilla aiheuttaa pieniä näppylöitä aiheuttaen aknemaista oireilua? Kyseessä ei kuitenkaan ole aknesta vaan ns. pityrosporum follikuliitista, jota hoidetaan täysin eri tavalla kuin aknea. Aknen paikallishoidot voivat jopa pahentaa pityriasis follikuliittia ja sen vuoksi oikea tunnistaminen ja hoito ovat tärkeitä.

Todella moni potilaani ovat olleet ällistyneitä miten nopeasti ja vaivattomasti kasvojen ihon näpyt ovat asettuneet ja jopa häipyneet kokonaan, kun on lopetettu aknen paikallishoidot ja sen sijaan hoidettu hiivasienitulehdusta.

Vaiva on yleisempi kuin uskotaan, joten jos sinulla tai lapsellasi on akneksi ristitty ongelma joka ei rauhoitu hoidoista huolimatta, sinun kannattaa lukea tämä.

Pityrosporum follikuliitti voi aiheuttaa näppyjä tyypillisesti rintakehälle ja niskaan mutta myös esim otsaan ja leukaan jolloin oireet usein epäillään akneksi. Joskus oirelua voi olla käsivarsien ojentajapuolella. Erityisesti jos näpyt kutisevat, tulisi tehdä hoitokokeilu hiivasienen rauhoittamiseksi.

Pityriasis follikuliittia voi ilmaantua jo alakouluiässä ja tätä tulee epäillä jos lapsella puhkeaa ”akne” jo ennen murrosikää. Myös aikuisilla voi hiivasienitulehdus sekoittua aikuisiän akneeseen. Oireina ovat pienet punaiset ja/tai ihon väriset näpyt, ja aknesta tämä parhaiten erottaa komedojen (mustapäiden) puuttuminen.

Pityriasis follikuliitin hoito on suhteellisen yksinkertaista koska siihen yleensä riittää sienilääkevoide ketokonatsoli, jota saa apteekista ilman reseptiä (esim Nizoral voide). Ketokonatsolivoidetta levitetään aamuin illoin ongelma-alueille 2-4 viikon ajan kunnes oireet ovat täysin poissa. Yleensä jo viikossa huomaa eroa mutta hoitoa kannattaa jatkaa hieman pidempään.

9-vuotiaan lapsen pityrosporum follikuliitti, jolloin aloitettu aknen paikallishoidot. Kokeiltu myös perioraalidermatiitin (suunympärysihottuman) eri voiteita.
Saman lapsen iho 10-vuotiaana jolloin edelleen oireilua, eikä lainkaan apua aiemmin määrätyistä reseptivoiteista. Vaihdettu ketokonatsolivoiteeseen.
Iho täysin rauhoittunut 2 viikon ketokonatsolivoiteen aloituksen jälkeen.

Jos oireet eivät asetu ketokonatsolivoiteella, suosittelen hakutumaan ihotautilääkärin vastaanotolle. Kyseessä voi olla myös esim ruusufinnistä, tali-ihottumasta tai esim keskivaikeasta tai vaikeasta aknesta joka vaatii järeämpiä hoitokeinoja kuin paikallishoidot.

Tekijä: Marika Schröder

Ihotautilääkäri / Hudläkare

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: