Ihosyövät ja näiden esiasteet

Kuvassa taitavan sairaanhoitaja-Minnan tekemä valmistujaiskakku yhdelle erikoistuvalle lääkärille. Siinä löytyy pelottavan monta muutosta samassa kädessä!

Ihosyöpien esiintyvyys suomalaisilla on lisääntynyt huimasti ja mitään parannusta tähän ei ole odotettavissa vuosikymmeniin, ennenkuin ihmisten aurinkotottumukset saadaan muuttumaan.

Kaikki varmasti tietävät että melanooma saattaa kehittyä iholle auringon haitallisista UV-säteilystä johtuen. Melanooman lisäksi on kuitenkin myös muita ihosyöpiä ja näiden esiasteita, joissa ainakin osasyynä on myöskin liiallinen auringon saaminen iholle. Käsittelen tässä nyt tavallisimmat pahanlaatuiset muodot, muistettaneen kuitenkin että valtaosa ihon kasvaimista ovat hyvänlaatuisia.

img_1816
Melanoomia alarivissä, ylärivissä hyvänlaatuisia muutoksia.

Suomalaisten tavallisin syöpä ylipäänsä, ja täten myös tavallisin tilastoitu ihosyöpä (aktiini keratooseja ei tilastoida) on basaliooma, eli tyvisolusyöpä. Basaliooma ei käytännössä koskaan lähetä etäpesäkkeitä eikä koidu lähes kenenkään kuolemaksi, mutta kasvaa paikallisesti.

Koska basaliooma herkästi tulee kasvoille aurinko-altistuksesta johtuen niin tämänkin mahdollisen varhainen tunnistaminen on eduksi. Mitä varhaisemmin se löydetään, sen pienempi leikkaus ja täten iholle jää pienempi arpi. Kasvoilla ihoa ei myöskään ole ylenmäärin joten isoja kudospuutteita joudutaan joskus sulkemaan kielekkeellä tai ihonsiirteellä, mikä on kosmeettisesti yleensä herkemmin näkyvissä kuin suoraviivainen arpi.

img_1817
Erilaisia basalioomia, alhaalla vasemmalla pinnallinen.

Basalioomia löytyy erilaisia alatyyppejä, ja kaikkia muotoja ei tarvitse leikata. Pinnallinen alatyyppi ja joskus myös vartalolla olevat kyhmymäiset basalioomat voidaan huolellisen rapsutuksen jälkeen hoitaa jäädyttämällä nestetypellä (kryo-hoito) tai hoitaa PDT-valoaktivaatiohoidolla.

Kolmas tavallisimmista ihosyövistä on okasolusyöpä, eli spinosellulaarikarsinooma (huh miten onkaan järkyttävän pitkä sana!). Tämä saattaa melanooman tavoin lähettää etäpesäkkeitä, mutta valtaosa näistäkin saadaan leikattua kokonaisuudessaan pois.

img_1818
Okasolusyöpä.

Okasolusyövät kasvavat yleensä nopeasti joten kiireellinen lääkärin arvio on yleensä tarpeen.

Okasolusyöpää paljon tavallisempia ovat tämän esiasteet, eli aktiininen (solaari) keratoosi (aurinkokeratoosi) ja enemmän jo okasolusyöpäsuuntaan edennyt Morbus Bowen eli Bowenin tauti.

img_1819-1
Päälaella laajalti aktiinista keratoosia, rupien alla mahdollisesti jo Bowenin tautiakin.
Aktiinista keratoosia voidaan hoitaa kryolla (eli sillä jäädytyksellä), PDT-valoaktivaatiohoidolla, tai omatoimisesti kotona lääkärin reseptimääräyksellä saadulla erikoisvoiteella kuuriluontoisesti. Hoitotavan valinta riippuu muutosten laajuudesta, sijainnista, iästä ym.

Mb Bowen voidaan hoitaa samoilla tavoilla, tai leikkauksella. Aktiinisia keratooseja ei yleensä suositella leikattavaksi (eihän se toki mikään hoitovirhekään ole), koska nämä ovat merkki ihon auringonvauriosta, ja yleensä uusia aktiinisia keratooseja saattavat ajan myötä ilmaantua arven viereen ja laajemminkin samalle iho-alueelle.

Aktiiniset keratoosit eivät myöskään ole mikään syy paniikkiin eikä lääkärin vastaanotolle tarvitse rynnätä saman tien – näitä esiintyy hyvin monella suomalaisella iän myötä (tavallisimmin noin 60-v iän jälkeen), ja vain hyvin pieni osa (pitkälti alle 10%) etenevät okasolusyövän suuntaan. Nämä ovat kuitenkin katsottu kustannustehokkaiksi hoitaa, koska ei voida tietää mitkä etenevät ja mitkä ei, ja jos muutoksia on paljon, on toki riskikin korkeampi.

Kun okasolusyöpä ja tämän esiasteet ovat yleensä varttunemman väestön tauteja, niin melanoomia ja basalioomia voivat esiintyä jo aiemmin – melanoomat jo noin 20:n vuoden iästä ja basalioomat (etenkin pinnallinen muoto ja tällöin tyypillisesti vartalolla) noin 40:n vuoden iästä lähtien. Myös aktiini keratoosit saattavat ilmaantua jo noin 40-50 vuoden iästä alkaen.

Eli ei mitään syytä huoleen – ihosyövät ovat harvemmin tappavia tauteja mutta uusia, ei paranevia tai rupeutuvia ihomuutoksia kannattaa arvioittaa lääkärin vastaanotolla. Ennuste on siis useimmiten hyvä, mutta jos iho on valovaurioitunut, on aina riski että uusia erillisiä muutoksia ilmaantuu ajan myötä.

Det finns flera former av hudcancer varav dom vanligaste är melanom, basaliom och spinosellulärt carcinom. Det sistnämnda har också förstadier: aktinsk (solar) keratos och Morbus Bowen. Dom flesta av dessa behandlas oftast med god framgång med hjälp av operation eller andra mer konservativa behandlingsmetoder. Prognosen är oftast god, men om huden är solskadad, finns det alltid risk att nya förändringar uppkommer på ställen runtom eller annanstans på kroppen

Lisää luettavaa aiheesta:

Terveyskirjasto.fi: Ihon kasvaimet (Anna Hannuksela-Svahn)

Aktiinisen keratoosin diagnostikkka ja hoito (Kirsi Isoherranen ym)

Tekijä: Marika Schröder

Ihotautilääkäri / Hudläkare

2 vastausta artikkeliin “Ihosyövät ja näiden esiasteet”

  1. Täällä lueskelen kahvikupposen äärellä mielenkiinnolla ihomuutoksista, ihanaa vaihtelua yleensä seuraamiini vauva- ja lifestyle-blogeihin 😊 Kiva kun aloitit bloggaamisen!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: