Luomikuvat ihosyöpien tunnistamisessa

Jos sinulla on ollut ihosyöpä (melanooma, basaliooma tai okasolusyöpä) ja ihollasi on paljon erilaisia näppyjä tai jos olet runsasluominen, kannattaa harkita luomikuvien ottoa. Myös pelko ihosyövästä riittää syyksi käydä luomikuvissa.

Luomikuvat voi ottaa Pihlajalinna Laser Tilkassa, jossa meillä on asiaan koulutettu valokuvaaja. Kuvia otetaan koko iholta noin 80 kappaletta, ja jatkossa näitä luomikuvia käytetään lääkärin vastaanotolla luomikontrolleissa, jotta pystytään erottamaan mahdollisesti muuttuneet tai uudet pigmenttiluomet. Ihosyöpä muuttuu aina, joten sen vuoksi muuttuneet tai uudet ihomuutokset ovat epäilyttäviä ihosyövän suhteen.

Luomikuvat maksavat tällä hetkellä noin 180 euroa Pihlajalinna Laser Tilkassa, ja kuvat ovat yleensä käyttökelpoisia jopa yli 10 vuotta luomiseurannassa. Huomioden että vain yhden luomen kirurginen poisto kustantaa noin 400 euroa, säästää yleensä ainakin runsasluomiset henkilöt paljon rahaa, kun niinsanottujen turhien (eli hyvänlaatuisten) luomien poistot vähenevät huomattavasti. Lääkäri voi siis rauhallisin mielin jättää hieman muista poikkeavat ihomuutokset poistamatta, jos se ei ole lainkaan muuttunut otettuihin luomikuviin verrattuna.

Luomikuvien oton jälkeen kannattaa odottaa vähintään 3 kk ennen luomikontrolliin tuloa, jotta jotain muutoksia voidaan kuvissa havaita. Luomikuviin varataan aika soittamalla Pihlajalinna Laser Tilkkaan puh 010 312 110.

Toki jos olet huolestunut ihomuutoksistasi, ei kannata ajanvarausta ihotautilääkärille lykätä lainkaan. Luomikontrollissa tarkistetaan koko iho (alusvaatteet voi halutessaan pitää). Luomet ja ihomuutokset arvioidaan aina dermatoskoopin avulla, jossa näkyy luomen rakenteet paremmin (katso kuvat alla). Luomikontrollin ihotautilääkärille voi varata ajan netistä pihlajalinna.fi (20 minuuttia riittää yleensä hyvin).

Yläselän melanooma ja alla kuva dermatoskoopin kautta.
Hartian melanooma ja alla dermatoskoopin kautta rakenne.
Päälaen melanooma.

Tekijä: Marika Schröder

Ihotautilääkäri / Hudläkare

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: