Syylien hoito

Aina välillä vastaanotolle tulee potilaita hankalien ja ehkä kivuliaiden syylien vuoksi. Ajatuksena heillä on useimmiten syylien jäädytys tai laserointi, toiveena että syylä olisi poissa kun vastaanotolta lähtevät.


Valitettavasti syylien häädössä ei ole kuitenkaan mitään nopeaa ja kätevää hoitotapaa, jolla syylästä pääsisi varmuudella ja nopeasti eroon. Syylien hoito vaatii pitkäjänteisyyttää ja hoitoon sitoutumista, oli sitten hoitotapa mikä tahansa.

Syylät johtuvat papilloomaviruksesta, ja tästä viruksesta ei pääse kertaheitolla eroon kirurgisesti tai jäädytyksellä. Kaikki hoitokeinot tähtäävät sensijaan oman elimistön puolustuskyvyn herättämiseen – oman elimistön immunologiset reaktiot siis lopulta parantaa syylät. 

Jos syyliä on useita, riittää että hoitaa muutamia sinnikkäästi. Kun elimistö lopulta herää papilloomaviruksen häätöön, yleensä kaikki syylät häviävät nopeasti.


Ehkä tehokkain ja ainakin edullisin hoito on kotona toteutettu, 1-2 päivän välein. Syylää pehmitetään ensin vedessä tai rasvaisella perusvoiteella ja sitten hiotaan (esim 60-80 hiekkapaperilla!) kunnes saadaan pieni verenvuoto aikaiseksi. Tämän jälkeen sivellään alueelle apteekin syylätuotetta (esim Verruxin tai SyylEnd). Viimeisenä päälle laitetaan keinoihotyyppinen laastari (kuten Duoderm tai Compeed), tai ihan perinteistä ilmastointiteippiä. Tämän sidoksen idea on syylän ”muhittaminen” yhdessä syylähoitotuotteen kanssa.

Lääkärin tekemä jäädytyshoito (kryohoito), tai laserhoito CO2 laserilla, tähtää itseasiassa myös elimistön puolustusmekanismien herättelyyn. Jotta kryohoito olisi tehokas, se vaatisi toistoa 2-3 viikon välein yleensä useiden kuukausien ajan. Laseroinnissa taas jälkisärky ja -hoito saattaa olla pitkä ja hoidettu kohta herkästi tulehtuu, joten hiilidioksodilaser syylän hoitoon ei tulisi olla ensimmäinen tai toinenkaan hoitotapa.

Nykyään löytyy myös harvemmin tehtäviä hoitoja joita voi kokeilla. Esimerkiksi SyylEnd Pen käytetään vain kerran viikossa, joka parantaa hoitomyöntyvyyttä. Tämä toimii yleensä kuitenkin parhaiten tuoreisiin ja pieniin syyliin.

Jos kotona toteutettu paikallishoito ei toimi, voi lääkäri vastaanotolla määrätä esimerkiksi tehokkaampaa imikimodivoidetta. Tämäkään ei kuitenkaan aina toimi, mutta jos saadaan aikaiseksi reipas rupireaktio niin yleensä syylätkin samalla häviävät.

Syylät ovat ärsyttävä mutta hyvänlaatuinen riesa, jotka onneksi kuitenkin yleensä häviävät ajan myötä itsestäänkin, vaikka mitään hoitoa ei edes tekisikään.

Tekijä: Marika Schröder

Ihotautilääkäri / Hudläkare

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: