Ihomuutosten arviosta

Ihomuutosten ja erityisesti pigmenttiluomien arvio on haasteellista puuhaa, ja siihen liittyy useita sudenkuoppia.

Perinteisesti niitä tutkittiin pelkällä paljaalla silmällä, jolloin alkavien melanoomien tunnistaminen on vaikeaa.

Nykypäivänä luomien tutkimisen apuvälineenä on dermatoskooppi, joka toimii eräänlaisen suurennuslampun tavoin, ja sillä ihomuutosten arvio yksityiskohtaisemmin ja rakeenteeltaan on huomattavan paljon huolellisempaa.

img_1759-1

Harjaantuminen dermatoskoopin käyttöön vaatii lääkäriltä koulutusta, perehdytystä ja kokemuksen kerryttämistä, mutta kun laitteen käyttöön tottuu niin säästytään monelta hyvänlaatuisen luomen turhasta poistosta ”varmuuden vuoksi”.

img_1760
Koska luomien arvio on haastavaa, mielestäni luomia ei pitäisi arvioida lainkaan ilman dermatoskooppia ja tutkijan pitäisi olla tehtävään koulutettu.

Pääsääntöisesti luomia pitäisi arvioida ainoastaan lääkärin toimesta, poikkeuksen sääntöön tekee mielestäni ne muutamat kokeneet sairaanhoitajat jotka ovat tottuneita dermatoskoopin käyttäjiä, ja joilla on mahdollisuus konsultoida tarvittaessa kokenutta lääkäriä, välittömästi tai myöhemmin dermatoskoopin kautta otetun valokuvan kanssa.

img_1761

Lisäksi toivon että kaikki muistaisivat sen, että vaikka jokin ihomuutos olisi joskus arvioitukin hyvänlaatuiseksi, niin uusi arvio on myöhemminkin tarpeen jos ihomuutoksessa tapahtuu kasvua, ilmaantuu kutinaa/kirvelyä tai muita poikkevia oireita. Kun luomia ja ihoa arvioidaan, kysymyksessä on ainoastaan sen hetkisestä tilanteesta.

För att bäst utvärdera hudförändringar är användandet av ett dermatoskop nästan nödvändigt. Och kom ihåg att visa upp hudförändringen på nytt, ifall den förändras, växer eller uppvisar andra symptom.

Tekijä: Marika Schröder

Ihotautilääkäri / Hudläkare

3 vastausta artikkeliin “Ihomuutosten arviosta”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: