Yleistä aknesta ja hoitovaihtoehdoista

Akne on yleinen ihosairaus, joka voi esiintyä niin teini-iässä kuin aikuisenakin. Akne on usein pitkäkestoinen ja taudinkulku aaltoileva, joten tauti vaatii usein jatkuvaa hoitoa ja pitkäjänteisyyttä. Toisaalta ennuste on hyvä, eli valtaosalla akne rauhoittuu itsestään ajan myötä.

Aknen hoidolla tavoite on yleisesti taudin rauhoittaminen kunnes vaiva itsestään poistuu. Isotretinoiini on ainoa lääke jolla voidaan joillakin potilailla sammuttaa akne täysin ja pysyvästi. Mikäli kyseessä on ihoa arpeuttavasta aknesta, suositellaan isotretinoiinin aloitusta mahdollisimman varhain. Muissa aknetyypeissä saattaa riittää hoidoksi jokin kevyempi vaihtoehto.

Akneen löytyy paljon erilaisia hoitovaihtoehtoja ja usein joudutaan kokeilemaan useita erilaisia ennen kuin paras hoito löytyy. Jos ensimmäinen tai toinen määrätty hoito ei tuota toivottua tulosta, on toivottavaa että potilas kääntyisi ihotautilääkärin puoleen, hoidon tehostamiseksi.

Akne
Aktiivisia aknepapuloita (märkäpäitä ja punaisia näppyjä).

Perinteisesti aknen hoito aloitetaan paikallishoitovalmisteista, joita löytyy useita erilaisia. Apteekeissa ja kosmetiikka-osastoilla on myynnissä paljon aknen hoitoon tarkoitettuja käsikauppavalmisteita, jotka riittävät pitämään aknen kurissa joillakin potilailla.

Myös ruokavaliolla saattaa joillakin on merkitystä ihon kuntoon – ainakin runsasta maidon juontia tai heraproteiinin käyttöä ravintolisänä kannattaa välttää jos kärsii aknesta. Joillakin iho reagoi voimakkaasti runsaaseen valkoisen sokerin käyttöön. Jos ei huomaa ruokavaliorajoituksista mitään vaikutusta ihoon parin viikon kokeilun jälkeen, voi ruokavalion vapauttaa normaaliksi.

Jos reseptivapaat lääkkeet eivät riitä pitämään ihon kuntoa hyvänä, on suositeltavaa hakeutua yleislääkärin tai ihotautilääkärin vastaanotolle. Esimerkiksi asitretiini, bentsoyliperoksidi, adapaleeni ja atselaiinihappo sekä näiden yhdistelmät ovat yleisiä aknen hoidossa käytettäviä paikallishoitovalmisteita joihin vaaditaan lääkärin reseptimääräys. Iho pestään aamuin illoin vedellä, saippualla tai antibakteerisella pesunesteellä. Paikallishoitovalmiste levitetään iholle pesun jälkeen 1-2 kertaa päivässä ohjeen mukaisesti. Paikallishoidon alkuvaiheessa iho saattaa herkästi ärtyä, punoittaa ja hilseillä. Tätä reaktiota voidaan hillitä käyttämällä uutta tuotetta harvennetusti eli vain joka toinen tai joka kolmas päivä parin viikon ajan. Jos iho kuivuu ja hilseilee, suositellaan kosteusvoiteen levittämistä iholle noin 15-30 minuuttia paikallishoitovalmisteen jälkeen. Muutaman viikon kuluttua iho yleensä tottuu uuteen tuotteeseen ja tällöin voidaan hoito toteuttaa päivittäin. Vaste paikallishoidosta tulee yleensä viiveellä ja vaatii usean kuukauden hoitoa ennen kuin akne rauhoittuu.

Naisilla myös hormonaalisen ehkäisyvalmisteen aloitus saattaa rauhoittaa aknea.

Jos paikallishoidolla ja/tai hormonaalisella raskaudenehkäisyllä ei saada riittävää tulosta tai jos akne on erityisen hankala aiheuttaen paiseita tai arpia iholle suositellaan varaamaan uutta aikaa ihotautilääkärin vastaanotolle. Tällöin voidaan edetä muutaman kuukauden kestävään suun kautta otettavaan antibiottikuuriin tai akneen kehitettyyn erikoislääkkeeseen isotretinoiiniin.

Antibiottihoito antaa yleensä vain lyhytaikaisen avun akneen joten oikean paikallishoidon toteuttaminen kuurin aikana ja sen jälkeen on erityisen tärkeää. Akneen määrätyt antibiottikuurit ovat yleensä 1-3 kuukauden pituisia. Joillakin ihmisillä tulee suolisto-oireita pitkistä antibiottikuureista, ja lisäksi ne herkistävät ihoa auringon haitallisille vaikutuksille.

A-vitamiinijohdannaninen isotretinoiini on mullistanut aknen hoidon ja on ainoa lääke jolla voidaan joillakin potilailla sammuttaa akne täysin ja pysyvästi. Isotretinoiinia käytetään kuuriluontoisesti yleensä 6-12 kuukauden ajan ja vaatii laboratoriokoe-seurantaa sekä käyntejä lääkärin vastaanotolla hoidon aikana. Haittavaikutuksista tavallisin on ihon ja limakalvojen kuivumisoireet sekä nenänverenvuodot. Hedelmällisessä iässä olevat naiset tulisi käyttää tarkkaa raskaudenehkäisyä, koska lääke voi aiheuttaa sikiövaurioita.

Akne-arvet

Aknearpien paras hoito on niiden syntymisen estäminen riittävän varhain aloitetulla isotretinoiini-lääkkeellä. Jos arpia jo on ehtinyt syntyä ja aknen paranemisesta on kulunut jo vähintään 6 kk, arpia ja punoitusta voidaan Pihlajalinnan toimipisteissä hoitaa eri-vahvuisilla frakseloivilla lasereilla (erbium ja CO2 ultrapulse), KTP-laserilla, valoimpulssihoidolla (IPL), täyteaineilla tai mikroneulauksella ym.

Aknearvet
Aknearpia poskissa.

Lisää aknearpien hionnasta olen kirjoittanut tässä.

Tekijä: Marika Schröder

Ihotautilääkäri / Hudläkare

Yksi ajatus artikkelista “Yleistä aknesta ja hoitovaihtoehdoista”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: