Punoittavat kasvot?

Moni (itseni mukaan lukien) kärsii ajoittain punoittavasta naamasta. Erityisesti lämpötilavaihtelut, hikoilu, viini ja mausteinen ruoka voi aiheuttaa kasvojen lehahduksen punaiseksi. Itselläni kyseessä on lähinnä ruusufinnistä ja herkästä ihosta, enkä sen vuoksi lähes koskaan poistu kotoa (okei, lenkille kyllä) ilman puuteria kasvoilla.

Ruusufinnin lisäksi löytyy muitakin syitä kasvojen punoitukseen, joista osa ovat listattu Terveyskirjaston artikkelissa tässä.

Toki jos ongelma hoituu pienellä määrällä meikkiä eikä vaikuta elämään sen enempää, niin turha tästä on mitään stressiä ottaa. Mutta jos punoitus on voimakasta ja sosiaalisesti häiritsevää, niin saattaa olla että vaivaan toivoisi helpotusta.

Kasvojen lehahteluun ei ole juurikaan apua verisuonilasereista eli esimerkiksi KTP:sta ja pulssivärilaserista, koska laserit tarvitsevat pysyvän kromoforin eli kohteen ihossa, johon lasersäteet kohdistuvat (esim pigmentti, hemoglobiini jne).

Sen vuoksi innostuin, kun viime syksynä kansainvälisissä kongresseissa oli puhettä botuliini toksiinin (Botox) käytöstä kasvojen lehahteluun. Kolme viikkoa sitten hoidin yhden potilaan kasvot botuliinilla, ja hän tuli tänään tyytyväisenä näyttämään.

Vasemmalla ennen hoitoa, oikealla tämänhetkinen tila:

Ja edestäpäin:

Hinta tälle botuliini-hoidolle on noin 300-500 euroa ja vaikutus kestää 3-12 kk, siten että yleensä vaikutus pitenee ajan myötä.

Botuliini hieman kuivattaa ihoa, joten kosteuttaminen on tärkeää hoidon jälkeen. Toisaalta ruusufinnissä se siten yleensä myös rauhoittaa finnien muodostusta, joka on positiivista.

Pihlajalinna Iho- ja Estetiikka Stockmannilla sairaanhoitajamme Elina usein pistää botuliinin kanssa samanaikaisesti myös pieniä määriä hyaluronihappoa ihon kosteuttamiseksi, plus tärkeitä vitamiineja. Tämä yhdistelmähoito on hieman kalliimpi, 450 euroa.

KTP:lla voidan hoitaa mahdolliset pysyvästi näkyvät kasvojen verisuonet pois, mutta botuliinilla on ehdottomasti myöskin oma asemansa ruusufinnin hoidossa. Toki voidaan myös kokeilla Mirvasoa (brimonidiini), joka on paikallishoitotuote kasvojen punoitukseen, mutta se ei sovi läheskään kaikille. Mirvaso on reseptivalmiste.

Tervetuloa vastaanotolleni. Botuliinihoidot onnistuvat Stockmannin ja Laser Tilkan toimipisteissä.

Tekijä: Marika Schröder

Ihotautilääkäri / Hudläkare

7 vastausta artikkeliin “Punoittavat kasvot?”

 1. Tiedustelisin tästä toimenpiteesta sellaista, että onko Laser Tilkassa sairaanhoitajia, jotka tekevät näitä ihon punaisuutta häivyttäviä botuliinipistoksia, miten aika toimenpiteeseen varataan ja millaiset on kustannukset? Tutkin Laser tilkan hinnastoa, mutta siellä on pistosaineen määrään liittyvä hinta ja lääkärin pistämänä. Kiitos jo etukäteen.

  Tykkää

  1. Pääosin minä teen näitä pistoksia punoitukseen. Ensimmäinen hoito maksaa noin 330 euroa, enempää ei kannata laittaa botuliinia vaan sillä näkee jo tuleeko tehoa (esim posket). Kipu on joillakin rajoittava tekijä, on jonkin verran kivulias toimenpide.

   Hoitajien antamia hoitoja ja hintoja varten voit varata maksuttoman konsultaatioajan laserhoitajalle Laser Tilkkaan (KTP-laser) tai esteettiselle hoitajalle Elinalle Pihlajalinna Stockmanniin (IPL ja mesoterapiat).

   Tykkää

   1. Kiitos vastauksesta. Olen varaamassa aikaa tähän toimenpiteeseen, mutta jäin vielä miettimään, että onko hoidosta apua vain poskien lehahteluun? Itselläni pahiten lehahtelee nenän alue ja sen ympäristö. Entä voiko hoidon tehdä ensimmäisellä käynnillä vai tarvitaanko suunnitteluaika ensin?

    Tykkää

 2. Kiitos aiemmista vastauksista!
  Sain nyt vihdoin varattua ajan vastaanotollesi ja halusin varmistaa vielä, että tämän botuliinipistoshoidon ihon punoitukseen voi tehdä jo ensimmäisellä käynnillä ilman aikaisempaa arviointikäyntiä? Minulla punoitus on lähes koko kasvoissa ohimoja ja leukaperiä/kasvojen sivujen alaosia lukuun ottamatta. Varasin kaksi peräkkäistä 20min aikaa, onko tämä tarpeen?

  Tykkää

  1. Hei, yleensä ensikäynti on hyvä olla vain 20 min, niin voidaan keskustella hoitovaihtoehdoista. Jos koko kasvot punoittaa, voi olla järekvämpi tehdä verisuonilaserhoito. Jos haluat ensin kuulla laserhoitovaihtoehdosta, suosittelen varaamaan ilmaisen konsultaatioajan laserhoitajalle Tilkkaan. Toki mikrobotoxin ja laserhoidon voi myös yhdistää. Meille on näillä näkymin tulossa erittäin hvyä uusi verisuonilaser suht pian, josta voisit hyötyä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: