Parhaat kaurasämpylät ja sinkin tärkeys aknen ja hiustenlähdön hoidossa!

Kauran terveysvaikutusten puolestapuhujana (ei, tämä ei ole mikään kaupallinen yhteistyö) tulee tässä resepti joka just täydellinen hitaina viikonloppu-aamuina kun ei tee mieli puuroa missään muodossa.

5 dl vettä

1 pussi kuivahiivaa (tai 50

5 dl kaurahiutaleita

0,5 rkl suolaa

0,5 dl siirappia

N. 6-10 dl jauhoja (vehnäjauhoa, sämpyläjauhoa tai hiivaleipäjauhoa tms)

1 dl rypsiöljyä tai 50 g sulatettua voita.

Sormisuolaa, kaurahiutaleita ja vettä.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita veteen myös kaurahiutaleet ja siirappi sekä suola. Alusta jauhot vähitellen taikinaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla 20-30 minuuttia.

Leivo taikinasta sämpylöitä ja nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle. Kosteuta vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita ja hieman sormisuolaa. Kohota hyvin. Paista 225 asteessa noin 12-15 minuuttia. Nauti lämpiminä esim voin kanssa.

Kylläisyyden tunteen maksimoimiseksi, älä unohda aamupalalta myöskään proteiinin lähde, eli esim keitetty kananmuna tai 100g raejuustoa.

Kauran terveellisistä vaikutuksista voit lukea lisää edellisestä postauksesta.

Näin ihotautilääkärinä muistuttaisin että kaurassa oleva sinkki ja erityisen laadukkaat kuidut ovat tärkeitä ihomme ja hiustemme hyvinvoinnille. Esimerkiksi akne ja hiusten lähtö voi pahentua tai jopa johtua sinkin puutteesta, joten sen riittävästä saannista tulisi huolehtia.

Sinkin tason voi helposti mittauttaa yhdellä verikokeella – sinkin viitealue aikuisella on 9-18 mikromol/l. Suurin suositeltu päiväannos on 25 mg, jota ei tule ylittää. Naisilla jo 7 mg/pvä ja miehillä 9 mg/pvä riittää turvaamaan sinkin saannin aikuisella. Tämä yleensä täyttyy hyvin ruokavalion avulla, jos syö riittävästi ja monipuolisesti. Kauran lisäksi sinkkiä löytyy naudanlihassa, äyriäisissä, maitotuotteissa ja pähkinöissä sekä vihreissä kasviksissa kuten pinaatissa ja herneissä.

Tekijä: Marika Schröder

Ihotautilääkäri / Hudläkare

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: