Verenpurkauma kynnen alla? 

Olen ihotautien erikoislääkäri ja toimin pääkaupunkiseudun Pihlajalinnan toimipisteissä jossa olen vastuulääkäri ihosta ja estetiikasta. Diagnosoin ja hoidan ihosyöpiä, teen laserhoitoja ja pistoshoitoja, sekä toki hoidan myös perinteisiä ihotauteja kuten ihottumia, aknea ja ruusufinniä. Voit varata ajan vastaanotolleni tästä.

Jos sinulle tulee hematooma (siis verenpurkauma) kynnen alle, kuten minulle tuli pari viikkoa sitten, ei hätiä mitiä.

Tässä tulee oiva niksi verenpurkauman paineen helpottamiseksi, jonka toivon että itsekin olisin tiennyt jo heti tapaturman satuttua. Nyt paine ja kipu yltyi päivä päivältä ja lopulta 4 päivää myöhemmin tilanne oli jo aika tukala.


Tämä on kuulemma vanha kotikonsti, mutta jotenkin se on mennyt minulta ohi. Myöhään lauantai-iltana puhuin puhelimessa isäni kanssa joka neuvoi minulle tämän:

Väännä klemmari auki ja lämmitä pää kynttilän yläpuolella (jossa lämpö on kaikkein korkein). Välittömästi laita klemmari hematooman kohtaan kynteen ja kuulet ritinän kun se painautuu kynnen läpi. Toista temppu kunnes olet kynnen läpi – veren ja paineen saat kätevästi painettua aukosta ulos. Ei tarvitse painaa klemmaria kynteen, riskinä on kipu jos se osuu lopulta arkaan kynsipetiin kun olet kynnen läpi.

Itse tein kaksi reikää – aaah, mikä helpotus!


Kynnen menettää luultavasti kuitenkin jossain vaiheessa jos verenpurkauma on ollut iso, mutta kynnen voi pitää paikallaan ainakin pitkään, jotta alla oleva uusi kynsi saa kasvaa rauhassa.

Ehkä tämä on vanhaa tietoa usealle, mutta tälle toimenpidelääkärille ihan uusi temppu, miten niin vähän noloa…?

Tekijä: Marika Schröder

Ihotautilääkäri / Hudläkare

7 vastausta artikkeliin “Verenpurkauma kynnen alla? ”

  1. Kiitos paljon kynteni näyttää juuri samalta taitaa olla veren purkautuma mutta pelkään kynnen tippuvan voitko mitenkään sano mitä kynnen alla on kun se tippuu ☹️

    Tykkää

  2. Hei, tästä viestiketjusta on jo 2v., mutta meillä pojalla (jalkapalloilija) akuutti-tilanne molemmissa peukalokynsissä. Kuinka kauan klemmarin päätä pitää kuumentaa, jotta sulattaa kynnen..?
    Kiitos vastauksesta!

    Tykkää

  3. Tämä on taas pari vuotta viimeisen viestin jälkeen, mutta kokeilin samaa konstia tänään kun onnistuin pari päivää sitten jättämään pikkusormeni pään litistyksiin ja nyt kynsi on musta. Ilmeisesti kuitenkin veri kynnen alla on ehtinyt jo hyytyä, koska tekemistäni kahdesta reiästä ei tullut mitään ulos. Sormenpää on kosketuskipeä vaikka liikkuukin normaalisti, mitä nyt turvotus ja paine hiukan rajoittaa.

    Tykkää

Jätä kommentti