Thaimaan ruoan ”vaaroista”

… ja muista kaukomatkalla hyödyllisistä itsehoito- sekä reseptilääkkeistä tulee tässä.

Thaimaassa ja muissa Aasian maissa on turisteilla vatsatauti lähes varma, vaikkakin kutsumaton, vieras. Meidänkin perheessä lapsilla ja miehelläni on tähän mennessä kaikilla kertaalleen ollut noin 5-12 tuntia kestävä oksennustauti, onneksi kuitenkin välissä on ollut päiviä että kaikki ovat olleet terveenäkin.

Nämä taudit siis siitäkin huolimatta että juomme ainoastaan pullotettua vettä (jääpalatkin on valmistettu hotellissamme puhdistetusta vedestä), pesemme käsiä ja yritämme muistaa laittaa käsidesiä ennen ruokailua, jos käsien pesu ei onnistu.

img_1701
Lisäksi otamme kaikki päivittäin kapselin maitohappobakteeria aamupalan yhteydessä ja toivomme että siitäkin olisi jotain hyötyä. Vinkkinä lapsiperheille: jos kapselit ovat vaikea niellä, ne voi vääntää keskeltä auki ja sisällön jauhe sekoittaa vaikka veteen, mehuun tai jogurttiin – ei maistu millekään. Onneksi taudit ovat menneet nopeasti ohi tältä erää, mutta jos olisivat jatkuneet pidempään, niin elektrolyytti- ja nestevajetta on tärkeää korvata.

Mukana reissussa kulki tällä kertaa Specialyt juomajauhe, joka sekoitetaan veteen. Erityisest lapset kuivuvat vatsataudissa nopeasti. Painotaulukon mukaan käytetään tarvittava määrä. Vastaavia löytyy muitakin valmisteita, esim Osmosal.

img_1698
Varalle otimme mukaan myös atsitromysiini-antibiottia, koska tämä puree sekä korvatulehduksiin että vakavampaan turistiripuliin. Lapsillamme tulee herkästi korvatulehduksia paljon uidessaan, mutta tähän mennessä olemme pärjänneet särkylääkkeillä.

Yhdellä perheenjäsenellä on lisäksi todellinen pähkinä-allergia, ja hänellä on anafylaksiariski mikäli altistuisi vahingossa cashew- tai pistaasipähkinälle. Todellisella allergialla tarkoitan ettei kyseessä ole ristiallergia esim siitepölyjen kanssa, joka ei aiheuttaisi vakavaa anafylaksiaa, ja joka yleensä väistyisi iän myötä. Todellinen eli vakava pähkinä-allergia ei väistyne iän myötä, ja se voidaan todeta verikokeella ns. varastoproteiini-tutkimusten (komponenttitutkimus) sekä altistuskokeen avulla.

Ruokailuamme tämä pähkinä-allergia vaikeuttaa, mutta tähän mennessä syömiset ovat sujuneet onneksi ongelmitta. Mukanamme kulkee kortti thai-kielellä välttötarpeesta – tämän ystävällinen hotellirespan nainen meille teki.

img_1210
Ja toki varalääkkeinä on mukana myös antihistamiinia (Zyrtec tipat toimivat nopeasti ja tämän vuoksi ovat hyviä lapsen nokkosrokoissa eli urtikariassa), sekä lihakseen pistettävä adrenaliinikynä, mikäli vakavampia oireita tulisi.

img_1700
Näiden lisäksi mukana on toki myös särkylääkkeitä korvakipuun ja pääkipuun tms, kortisonivoidetta auringon polttamaan ihoon, laastareita, Septidiiniä, hyttysmyrkkyä ym.

img_1699
Thaimaankin hyttyspistoista voi seurata denguekuume, jota tulee epäillä jos 3-10 päivää hyttyspistoksesta nousee korkea kuume ilman ylähengitysoireita. Enemmän denguesta löytyy terveyskirjasto.fi:n sivuilta tästä.

Eli apteekkikuluista tuli kyllä iso lasku ja lääkkeet veivät naurettavan paljon tilaa matkalaukusta, mutta toisaalta on parempi varautua pahimpaan. Käyttämättömät lääkkeet kulkevat takaisin kotiin ja säilyvät pitkään, mahdollisia tulevia tarpeita varten.

Med på Thailandsresan måste vi ta med en stor mängd apoteksprodukter: bland annat hand-desinfektionsmedel, myggmedel, kortisonsalva, plåster, värkmedicin, mjölksyrebakterier och antibiotika mot möjlig turist-diarre och öroninflammation. Eftersom en i familjen dessutom är allergisk mot cashew- och pistagenötter så måste vi också ha med antihistamin och adrenalinspruta för säkerhets skull.

Tekijä: Marika Schröder

Ihotautilääkäri / Hudläkare

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: